Μύθοι και Αλήθειες για το κρασί

Μύθοι και Αλήθειες για το κρασί

Το κρασί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα γύρω από το οποίο γράφονται, λέγονται και ακούγονται πολλά. Όποιος ασχολείται έστω και λίγο σοβαρά με το κρασί, θα έχει σίγουρα ακούσει κάποια πράγματα που τον εντυπωσίασαν και που τα έχει σαν «Ευαγγέλιο» για το αγαπημένο του χόμπι. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλά από τα πράγματα που ακούγονται για τα κρασιά είναι απλά μύθοι. Ας δούμε τους σημαντικότερους αλλά και τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτούς.

Τα ακριβά κρασιά είναι τα καλύτερα

Αυτό είναι κάτι που ισχύει αρκετά συχνά, αλλά όχι πάντα. Σε αντίθεση με άλλες αγορές, οι τιμές του κρασιού επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα. Η τοποθεσία του αμπελώνα, η εικόνα της εταιρείας, οι βαθμολογίες και η σύνδεση του κρασιού με διασημότητες είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις τιμές χωρίς να επηρεάσουν την ποιότητα του θετικά ή αρνητικά. Από την άλλη, κρασιά από λιγότερο γνωστά σταφύλια, τόπους και παραγωγούς – ειδικά τα εισαγόμενα κρασιά – μπορούν να προσφέρουν εκπληκτικά εντυπωσιακή ποιότητα σε σχέση με τη τιμή τους. Στην εταιρεία Vladikas Wines για παράδειγμα, θα βρείτε φθηνά κρασιά από μικρούς παραγωγούς που η ποιότητα τους είναι εξίσου καλή με επώνυμα και πολύ ακριβά.

Οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν μόνο καλό κρασί και ποτέ εξαιρετικό κρασί

Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν βαθιές τσέπες, πολλούς πόρους στη διάθεση τους και άτομα με ταλέντο στο να κάνουν κρασιά τύπου boutique στα πλαίσια μιας εγκατάστασης μαζικής παραγωγής. Εννοείται πως δεν προσφέρουν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί τέτοια κρασιά που ξεχωρίζουν από αυτά της μαζικής παραγωγής τους, αλλά υπάρχουν πολλοί που το κάνουν.

Τα μπουτίκ οινοποιεία κάνουν τα πιο “αυθεντικά” κρασιά

Η λέξη “αυθεντικό” χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις μέρες μας για τα κρασιά, αν και δύσκολο να προσφέρουμε έναν καλό ορισμό του τι είναι αυτό που κάνει ένα κρασί “αυθεντικό”. Τα μπουτίκ οινοποιεία παράγουν κρασιά σε μικρές παρτίδες και συχνά επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους αμπελώνες, κι έτσι τα κρασιά τους χαρακτηρίζονται συχνά “αυθεντικά”. Τα πειράματα σε βιοδυναμική αμπελουργία, οι ζυμώσεις με μαγιά και η ζύμωση σε αμφορείς μπορούν όμως να θεωρηθούν εξίσου αν όχι και πιο “αυθεντικές” πρακτικές οινοποίησης, ακόμη και σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν τα μικρά οινοποιεία. Εν τέλει, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το αν είναι ένα κρασί “αυθεντικό” αλλά το αν είναι καλό. Το διαφορετικό – ή το αυθεντικό – δεν είναι αναγκαία και καλό.

Τα σωστά παλαιωμένα κρασιά σφραγίζονται πάντοτε με φελλό

Στην πραγματικότητα, τα κρασιά με βιδωτά πώματα “ωριμάζουν” εξίσου καλά με αυτά που σφραγίζονται με φελλό. Ορισμένα οινοποιεία μάλιστα χρησιμοποιούν αποκλειστικά βιδωτά πώματα, με μόνη εξαίρεση τα κρασιά που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που πρέπει να σας μείνει, ότι απλά δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος για τον οποίο τα κρασιά με βιδωτά πώματα να μην ωριμάζουν εξίσου καλά με αυτά που σφραγίζονται με φελλό.

Τα μεγάλα, ταννικά κρασιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν

Αυτός είναι ένας από εκείνους τους μύθους του κρασιού που περιέχουν ένα ψήγμα αλήθειας. Κάθε κρασί που δεν είναι ισορροπημένο όταν είναι “νέο” είναι πιθανό να παραμείνει έτσι και όταν ωριμάσει. Εάν ένα κρασί είναι πολύ ταννικό, πολύ όξινο ή πολύ αλκοολικό όταν είναι “νέο”, τότε μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε και πολύ για να ωριμάσουν γιατί πρώτον τα συγκεκριμένα κρασιά δεν έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και δεύτερον, δεν θα αλλάξει σημαντικά η γεύση του.

Σε φτωχές χρονιές, κανένα κρασί δεν είναι καλό

Οι βαθμολογίες σοδειάς είναι χρήσιμες ως γενικοί δείκτες των κλιματικών συνθηκών σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε ένα συγκεκριμένο έτος. Αλλά σε κάθε περιοχή και σε κάθε σοδειά, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, βγαίνουν τόσο υπέροχα κρασιά όσο και κακά κρασιά. Τελικά, η ποιότητα οποιουδήποτε ολοκληρωμένου κρασιού αντικατοπτρίζει τις δεξιότητες του παραγωγού, όχι τις ιδιοτροπίες του καιρού. Στο https://vladikaswines.gr/ όμως θα βρείτε μόνο τα καλύτερα κρασιά!