Οδηγίες σερβιρίσματος Κρασιού και Τσίπουρου

Οδηγίες σερβιρίσματος Κρασιού και Τσίπουρου

Μπορεί να δίνεται μεγάλη σημασία στο φαγητό ή το γλυκό με το οποίο συνδυάζεται κάθε κρασί, ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απόλαυση του κάθε κρασιού, αλλά πολλοί λίγοι του δίνουν τη σημασία που πρέπει. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμη και το πιο ακριβό κρασί μπορεί να χάσει όλη τη γεύση και τη «μαγεία» του αν δεν σερβιριστεί σωστά. Με άλλα λόγια, το σερβίρισμα ενός κρασιού είναι το Άλφα και το Ωμέγα για την απόλαυση του και αν δεν του δοθεί προσοχή, μπορεί απλά να χαραμιστεί.

Δεδομένου λοιπόν ότι πολλοί απλά δεν γνωρίζουν τους κανόνες σερβιρίσματος κρασιού, θα δούμε εδώ τους κυριότερους για λευκό και  κόκκινο κρασί αλλά και για το αγαπήμενο μας τσίπουρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν λύνοντας μερικές απλές αλλά σημαντικές απορίες.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σερβίρισμα του κρασιού;

Οι κυριότεροι παράγοντες όσον αφορά το κρασί, ασχέτως τύπου, είναι δύο: η θερμοκρασία του μπουκαλιού και το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται. Στη περίπτωση του τσίπουρου, ιδιαίτερη σημασία έχει η θερμοκρασία του μπουκαλιού αλλά και η ποσότητα πάγου ή νερού στο ποτήρι καθώς και το αν το τσίπουρο είναι χύμα ή συσκευασμένο και αγορασμένο από κάποιο γνωστό και καλό αποσταγματοποιείο.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τα κρασιά;

Ο κάθε τύπος κρασιού έχει και τη δική του ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος, η οποία και συνήθως αναγράφεται στο μπουκάλι. Σε περίπτωση που αυτή δεν είναι γραμμένη στη φιάλη ή απλά δεν μπορείτε να τη βρείτε, να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου – ΔΕΝ κάνει να μπαίνουν στο ψυγείο γιατί το κρύο χαλάει τη γεύση τους – ενώ τα λευκά σερβίρονται κρύα ή παγωμένα.  Πιο αναλυτικά, οι ιδανικές θερμοκρασίες ανά τύπο κρασιού έχουν ως εξής: αφρώδες κρασί: 9 ˚ C, λευκό κρασί: 12 ˚ C, ροζέ κρασί: 11 ˚ C, κόκκινο κρασί: 17 ˚ C

Πώς μπορώ να φθάσω την ιδανική θερμοκρασία κάθε κρασιού;

Μπορείτε απλά να βάλετε το κρασί στο ψυγείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία του κρασιού μειώνεται κατά δύο βαθμούς κελσίου για κάθε δέκα λεπτά που μένει σε ψυγείο με κανονική ψύξη. Αν λοιπόν η θερμοκρασία δωματίου σας είναι 25 και η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού είναι 18, θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για περίπου 35 λεπτά προτού το σερβίρετε. Αν είστε λάτρης του κρασιού, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό ψυγειάκι κρασιού με το οποίο θα μπορείτε να διατηρείτε και να σερβίρετε τα κρασιά σας στην ιδανική τους θερμοκρασία και με μεγάλη ακρίβεια.

Τι ισχύει για τα ποτήρια;

Θα πρέπει το σχήμα τους να είναι τέτοιο ώστε το χέρι αυτού που πίνει να μην ζεσταίνει το κρασί. Τα κολωνάτα είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει επίσης να ποτήρια να μην είναι κατασκευασμένα από χοντρό γυαλί, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς το παχύ γυαλί επηρεάζει τη γεύση του κρασιού και δεν μας επιτρέπει να το απολαύσουμε σωστά.

Τι ισχύει για το τσίπουρο;

Με το τσίπουρο τα πράγματα είναι πιο απλά: είναι καλό να σερβίρεται πάντα δροσερό ή κρύο. Οι ιδανικές θερμοκρασίες του είναι 10 με 12 βαθμούς κελσίου, οπότε μπορεί άνετα να διατηρείται στο ψυγείο.

Πόσο πάγο ή νερό πρέπει να βάζω στο ποτήρι;

Το ξέρουμε ότι οι περισσότεροι συνδυάζουν το τσίπουρο με νερό ή πάγο για να το κρυώσουν γρήγορα και να το αραιώσουν, αλλά οι λάτρεις του τσίπουρου ξέρουν ότι το νερό σε κάθε του μορφή πρέπει να μένει μακριά από το τσίπουρο. Αν λοιπόν θέλετε να βάλετε νερό ή πάγο, φροντίστε οι ποσότητες να είναι ελάχιστες.

Εμφιαλωμένο ή χύμα τσίπουρο;

Όλοι έχουμε κάποιον γνωστό που φτιάχνει ή έχει καλό τσίπουρο το οποίο μπορεί και να είναι πολύ καλής ποιότητας . Το πρόβλημα όμως με το χύμα τσίπουρο είναι ότι απλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη ποιότητα του και τη γεύση του. Το κακό τσίπουρο μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμε εμφιαλωμένα που ξέρουμε «από πού κρατάει η σκούφια τους» ή να τα αγοράζουμε από καταξιωμένα καταστήματα όπως το Vladikas Wines.