Ξένα τραγούδια για το κρασί

Ξένα τραγούδια για το κρασί

Το κρασί είναι αγαπητό σε όλους αλλά είναι και γνωστό τόσο για τις καλές στιγμές που μπορεί να μας προσφέρει όσο και για τις άσχημες συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση του χωρίς μέτρο. Το κρασί όπως είναι λογικό, έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης για τη τέχνη κι έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλά έργα: από φωτογραφίες και πίνακες, μέχρι τραγούδια και ποιήματα.

Τα Ελληνικά τραγούδια που υμνούν ή έχουν σαν θέμα το κρασί, είναι πολλά και αρκετά γνωστά. Τραγούδια όπως το «Ακόμη ένα ποτηράκι», το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» και το «Ουσίες κι οινοπνεύματα» ακούγονται και τραγουδιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι τραγούδια που σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν ακούσει και ξέρουν και που πιθανότατα τα έχουν τραγουδήσει και σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το κρασί όμως δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης μόνο για τους Έλληνες τραγουδοποιούς και τραγουδιστές. Το αλκοόλ και το κρασί είναι πολύ στενά συνδεδεμένα και με το rock n’roll και τον ροκ τρόπο ζωής και κατά συνέπεια, υπάρχουν και πολλά ξένα pop και rock τραγούδια που έχουν σαν κύριο θέμα τους το κρασί. Άλλα εξυμνούν τη γλυκιά του γεύση και τη συνδέουν με τον έρωτα, άλλα αφορούν το ευχάριστο συναίσθημα που προκαλεί η μέθη και άλλα είναι στην ουσία προειδοποιητικές ιστορίες για τους κινδύνους του εθισμού στο αλκοόλ. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο γνωστά αλλά και αγαπημένα ξένα τραγούδια με θέμα το κρασί!

Red, red Wine – Neil Diamond / UB40

Το Red red wine είναι ένα από τα πιο καλοκαιρινά τραγούδια που έχουν γραφτεί λόγω των reggae ρυθμών της εκτέλεσης του από τους UB40. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν το ηλιοβασίλεμα σε κάθε μπιτσόμπαρο της χώρας μας και όχι μόνο. Ωστόσο το τραγούδι ξεκίνησε τη «ζωή» του σαν μπαλάντα. Neil Diamond το έγραψε και το τραγούδησε τη δεκαετία του 60 και η δική του εκδοχή, η πρωτότυπη, είναι πιο θλιμμένη, αφού στην ουσία ο τραγουδιστής μας λέει πως το κόκκινο κρασί είναι το μόνο που μπορεί να τον κάνει να ξεχάσει τα βάσανα του. Μπορεί λοιπόν η αυθεντική εκδοχή να είναι σχετικά άγνωστη, αλλά αξίζει να την ακούσετε.

Cigarettes and alcohol – Oasis

Τη δεκαετία του 90 οι αδελφοί Gallagher και το συγκρότημα τους, οι Oasis, θεωρούνταν οι σύγχρονοι Beatles και κατά γενική ομολογία, δεν ήταν γνωστοί για την εγκράτεια τους και ζούσαν στο φουλ τη ζωή του rock n’ roll star (έχουν και σχετικό τραγούδι μάλιστα). Στο Cigarettes and alcohol, το οποίο γράφτηκε πριν γίνουν διάσημοι, έχουμε την ιστορία ενός ανθρώπου απελπισμένου που καταλήγει πως το μόνο που αξίζει στη ζωή του είναι τα τσιγάρα και το αλκοόλ.

Summer wine – Nancy Sinatra, Lee Hazlewood / Natalia Avelon, Vile Valo

Η κόρη του Frank Sinatra δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη καριέρα όσο ο πατέρας της, ωστόσο ήταν μια αξιόλογη καλλιτέχνης  που ξαναήρθε στο προσκήνιο χάρη στον Tarantino που χρησιμοποίησε το τραγούδι της Bang, bang (my baby shot me down) στην αρχή του Kill Bill. Το summer wine είναι κι αυτό ένα καλοκαιρινό και ρομαντικό τραγούδι. Στην ουσία είναι η ιστορία ενός άνδρα που γνωρίζει μια γυναίκα και βγαίνουν για κρασί, γίνονται τύφλα στο μεθύσι και αυτή του κλέβει τα λεφτά, αλλά παρόλα αυτά, ο πρωταγωνιστής εξακολουθεί να διψά για το γλυκό κρασί της πρόσκαιρης συντρόφου του. Το τραγούδι έγινε τεράστιο hit σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας και όχι μόνο, όταν τραγουδήθηκε από τους Vile Valo (των HiM) και Natalia Avelon.

Wine, women and song – Whitesnake

Μπορεί οι Whitesnake να είναι γνωστοί κυρίως για το Here I go Again on my Own, αλλά είχαν κι άλλες επιτυχίες. Εμπνευσμένο από ένα ρητό αντίστοιχο του «πυρ, γηνί και θάλασσα», οι Whitesnake μας λένε πως το μόνο που αξίζει στη ζωή και χρειάζονται για να περνάνε καλά, είναι το κρασί, οι γυναίκες και το τραγούδι. Τι πιο rock n’ roll από αυτό;

Lilac Wine – Jeff Buckley

Πρόκειται για άλλο ένα τραγούδι με μεγάλη ιστορία, το οποίο έγινε διάσημο από την εκτέλεση του από τον αδικοχαμένο James Buckley στον έναν και μοναδικό δίσκο του. Είναι η ιστορία ενός (ή μίας) χωρισμένου που η μόνο παρηγοριά που βρίσκει από τον χωρισμό, είναι το μεθύσι.